Dette programmet ble til i 2010 etter at NRK hadde vært med på toget og filmet hele turen fra Myrdal og ned til Flåm. Første gang en hel togtur ble filmet av statskanalen var da de ble med på Bergensbanen og filmet togreisen fra Bergen til Oslo. Dette programmet ble svært populært og har etter hvert blitt sett av mer enn 1,2 millioner nordmenn. Da det ble sendt, var rundt 175 000 seere innom turen til enhver tid, et tall som er ganske høyt for en slik type program. Dette ga NRK blod på tannen og siden det i 2010 var 70 års jubileum for Flåmsbanen, så var det naturlig å filme denne reisen.
Verdens vakreste togreise
Turen fra Myrdal til Flåm har blitt kåret til en av verdens vakreste togreiser av flere store reisenettsider og reisemagasiner. Med sin relativt korte lengde var det en noe enklere oppgave for NRK å filme reisen, noe som gjorde at de fikk muligheten for å filme det i 3D. Banen åpnet i 1940 for godstrafikk, etter den tyske okkupasjonsmakten hadde presset på for å få banen ferdig, og året etter var det klart for passasjertrafikk. Det er 20 kilometer fra start til slutt gjennom dramatiske landskaper og med en høydeforskjell på hele 864 meter fra Myrdal og ned til Flåm. På veien passerer man 20 tuneller, blant annet den berømte vendetunnelen og mer enn 5,7 kilometer av hele reisen foregår i en tunnel. Dette er med til å gjøre banen så spektakulær som den er og den store høydeforskjellen gjør banen til den nest bratteste toglinjen, som kjører på normalspor, i hele verden.
Ta plass
Det er selvsagt mye utstyr som kreves for å filme mens toget kjører og samtidig må kameraene festes på lokomotivet foran slik at det blir filmet i riktig vinkel. Når man skal filme i 3D er det nødvendig med to kameraer og disse blir satt fast på en spesialbygget rigg, som igjen blir satt fast på bufferne foran på lokomotivet. Det er ikke helt enkelt å feste noe foran på toget, spesielt ikke når mye er smurt inn i fett og smøreolje. Men dette løser filmteamet relativt enkelt med deres standard festemiddel – gaffatape. Som en av dem nevner: «det er kun et spørsmål om å bruke nok av det, så kan alt festes med gaffatape».
Det krever litt planlegging og derfor bruker filmteamet en tur fra Flåm og opp til Myrdal for å planlegge hvor de skal filme utsikten fra sidene og ikke minst hvor de andre kameraene skal plasseres. En annen ting er den best mulige lyd og de må derfor finne ut hvor mikrofonen skal festes. Når man skal filme en togtur er det selvsagt viktig med rett toglyd.
Flere stopp underveis
Toget stopper flere ganger underveis, ikke kun på stasjoner, men også ved spesielle severdigheter. Det er her at filmteamet blant annet skal filme fra sidene av toget. Et av disse stedene er Kjosfossen hvor det også ligger en kraftstasjon som forsyner toglinjen med strøm. Selve Kjosfossen er en av de imponerende fossene som sender kaskader av vann nedover den bratte fjellsiden og her er det mye folk i alle vinduene for å få med seg det fantastiske synet, inklusiv filmteamet. Etter turen er slutt og toget har komet frem til Flåm, er det fortsatt mye jobb som gjenstår for NRK. En ting er å pakke alt utstyret sammen, noe annet er å gjøre filmen kan til visning på nett – en jobb som krever mange timers jobb.