Flåmsbanemuseet

Flåmsbanen er en av Norges mest kjente jernbanestrekninger og av mange kalt for verdens flotteste togreise. Det er vel derfor ikke så rart at det også finnes et eget museum hvor det er mulig å lære mere om en av Europas bratteste jernbanestrekninger og hvordan banen ble til. Flåmbanemuseet ligger rett ved togstasjonen i Flåm og har åpent alle dager i året. Siden det er gratis å komme inn er det et perfekt utfluktsmål for dem som enten tar toget ned til Flåm fra Myrdal ved Bergensbanen eller om dere er på sykkel langs Rallarvegen og slutter av i Flåm.

Utstilling av ekte materiell

Noe av det mest spennende ved museet er historien om Flåmsbanen og hvordan den ble bygget. Det var ikke noen enkel oppgave og det tok derfor mer enn 20 år før banen sto ferdig. På museet kan du få en innsikt i hvordan banen ble til og se bilder fra noen av de imponerende konstruksjoner som banen består av og bygningen av de mange tunnelene. Flåmsbana består av hele 20 tunneler over en strekning på 20,2 kilometer. På museet kan man også lese om jobben med å gjøre ferdig de mange tunnelene. Hele 18 av dem er drevet for hånd og hver meter tok nesten en måneds jobb. Det er derfor imponerende at mer enn 25 % av banens lengde går inne i en tunnel. Samtidig er disse tunnelene med på å løfte banen opp mot Myrdal stasjon, vel og merke om man kommer fra Flåm. Hele 886 høydemeter skal banen opp fra havnivået ved Flåm til Myrdal på Bergensbanen.

Lokomotiv fra 1947

På museet er det også mulig å oppleve et autentisk El 9-lokomotiv, et av de lokomotiver som har kjørt på banen tidligere. Det ble satt i drift i 1947. Her er også flere andre elektriske lokomotiver på utstilling samt dresiner og andre gjenstander fra banen og bygningen av banen. Et nytt (gammelt) lokomotiv står og venter utenfor selve museet og så snart det har blitt utvidet vil det få plass innendørs. Det er snakk om enda et el-lokomotiv, et såkalt El17 som stod for driften på banen fra 1998 og frem til 2014. Det er det eneste av sitt slag, da resten av dem har blitt ødelagt.

Mange besøkende

Museet er populært og mange av dem som besøker Flåmsbanemuseet har også kjørt med banen. Det er derfor mest turister som kommer innom, men mange av disse er norske som er interessert i å lære mer om hvordan banen ble til og ikke minst se nærmere på de gamle lokomotivene som står her. I fjor hadde de nesten 200 000 besøkende og dette er også en av grunnene til at museet skal utvides. De har rett og slett vokst ut av bygget og trenger mer plass. Når de samtidig nå får inn enda et lokomotiv så er ledelsen i museet ganske sikker på at antall besøkende vil øke enda mer. Derfor har de satt i gang med utvidelsen som skal sikre bedre plass til gjestene og ikke minst til den nye attraksjonen, El17-lokomotivet.